Na grupi UPS podrška (05.05.2021.) sudjelovale su kolegice iz Zagreba, Splita i kolegica iz Australije koja se odlučila uključiti, iako je tamo bilo 2 sata poslije ponoći. Prije je živjela u Berlinu i stekla iskustvo u vrtiću koje je ponosno podijelila sa svima nama. Zapazili su je po uspješnom i ugodnom rješavanju problema u radu s djecom primjenom UPS metode te su berlinske kolegice bile jako zainteresirane za takvu komunikaciju i počele učiti od nje.
Također, zanimljivo je bilo čuti iskustva kolegica iz Zagreba i Splita. Jedna odgajateljica je prilikom prisustvovanja Povjerenstva za napredovanje u struci osjećala problem jer se među djecom pojavilo više sukoba i nije znala kako ih riješiti bez podizanja tona, naređivanja… Sjetila se kako je čula kolegicu koja primjenjuje UPS metodu pa je djeci postavila pitanje: „Što se dogodilo?“, djeca su počela pričati… pitala je: „Što želite?“, djeca su pričala…, smirila se, nestali su sukobi. Nakon rada savjetnica je odgajateljici rekla kako još nije vidjela ovako uspješno rješavanje sukoba, a odgajateljica kolegici: „Da nije bilo ‘tog tvog UPS-a’ ja bih vjerojatno pala“.
Osim razmjene iskustava vježbali smo rješavanje tuđeg problema, problem djevojčice koja se žali odgajateljici jer joj druga djevojčica govori da je glupa. Problem je riješen na obostrano zadovoljstvo i tijekom rješavanja problema vidjelo se kako se primjenom UPS metode utječe na razvoj dječje samosvijesti. Radujem se zajedno s Ljiljanom Šarić susretu u lipnju.
Može biti slika sljedećeg: 11 ljudi, uključujući Ivku Babić i Ljiljanu Šarić i zaslon

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.