Na stručnom skupu povodom obilježavanja 30. obljetnice donošenja Konvencije o pravima djeteta, održanom 14. studenoga 2019. na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, izlagalo je 10 sudionica o UPS modelu i njegovoj učinkovitosti u radu s odraslima i djecom. Autorica UPS modela dr. sc. Nevenka Modrić i pedagoginja Ljiljana Šarić održale su izlaganje na temu „Modeli rješavanja problemnih situacija i njihova učinkovitost u odgoju i obrazovanju“. Istaknule su važnost odabira modela kojim bi odrasli i djeca mogli steći ključne vještine rješavanja problemnih situacija. Prikazana su tri poznata i često korištena modela (Gordonov, Juulov te model Katzove i MeClellanove) u usporedbi s UPS modelom kako bi se pokazalo koji model to omogućava, a koji ne pa profesinalci i djeca i dalje ostaju socijalno nekompetentni u tom području.

Izlaganje na temu „Poticanje razvoja socijalne kompetencije – primjenom UPS modela u radu s djecom“ održale su pedagoginja savjetnica Martina Mikac, psihologinja Tina Mijat i odgajateljica savjetnica Blaženka Piri iz Dječjeg vrtića „Vedri dani“, istaknuvši dobiti za dijete kao posljedice primjene UPS modela. Iz Dječjeg vrtića „Prečko“ ravnateljica Mirjana Celić, odgajateljica mentorica i UPS mentorica, Martina Vrkljan, odgajateljica UPS mentorica, Božica Pintarić, pedagoginja savjetnica i odgajateljica Brankica Grgac iz Dječjeg vrtića „Leptir“ te Jadranka Džombeta, Montessori odgajateljica iz Dječjeg vrtića „Izvor“ u Samoboru, prikazale su videozapise rješavanja vlastitog i tuđeg problema pomoću figure čovjeka (prije lutka vodič) i bez nje. Osim toga iskazale su i vlastiti doživljaj o promjeni profesionalne uloge nastale tijekom primjene UPS modela u radu s djecom.
Odgajateljica Nikolina Bevanda iz Dječjeg vrtića Prečko kreirala je način prikazivanja videozapisa i bila „tehnička“ podrška tijekom cjelokupne prezentacije na stručnom skupu.

 

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.